打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家覺得涼宮邊方面吸引你睇?

科學都唔係話d複雜野-.-
都係日常生活...做風紀做既野ja....
☆leunghotung★ 發表於 3-9-2011 18:46

只能說你理解能力強
回復

科學都唔係話d複雜野-.-
都係日常生活...做風紀做既野ja....
☆leunghotung★ 發表於 3-9-2011 18:46

同我一樣 都係睇科超先
回復

同我一樣 都係睇科超先
菜蘭嘆世界 發表於 3-9-2011 18:47

我都係- -
    5明科超講咩先走左去睇魔禁
回復

同我一樣 都係睇科超先
菜蘭嘆世界 發表於 3-9-2011 18:47

我只係睇左2集魔禁= =
因為人物唔岩口味;P

只能說你理解能力強
深紅血淚 發表於 3-9-2011 18:47

比起11eyes...傳說勇者傳說...已經係好易= =
回復

因為人物唔岩口味

比起11eyes...傳說勇者傳說...已經係好易= = ...
☆leunghotung★ 發表於 3-9-2011 18:49

11eyes 我直接玩game
回復

因為人物唔岩口味

比起11eyes...傳說勇者傳說...已經係好易= = ...
☆leunghotung★ 發表於 3-9-2011 18:49

11EYES 睇到R哂頭
回復

回復  yeehongpaul

我都對我所講侮辱性字眼,講聲sorry
另外我清楚解釋番點解之前點解咁講同埋加小小觀點
...
深紅血淚 發表於 2-9-2011 23:28

沒關係,大家交流交流

大家可以開住來一路聽一路睇
小弟彈得差,用住人地果個,廢事獻醜
首先,
回答1: 銷量的確可以假,但印刷數是假不了,以下一段新聞http://gnn.gamer.com.tw/7/52907.html

回答2 , 3: 5 月 25 日於日本、台灣、香港、中國、韓國等共計十多個國家同步發售

回答4:無聊字眼本身己帶有眨意,可以用淡場/低潮 取代.

回答5:涼宮本身就係以第一身既角度來進行描寫,阿虛既代入感十分強(p.s有傳阿虛就是谷川老師,二者日文讀音十分接近),這亦是谷川老師既強項.
涼宮小說裡面隱藏大量伏線,感覺上似玩緊文字推理遊戲(p.s最近出既驚愕有傳已經是結局,但就是伏線太多....好多讀者都唔承認,例如:虛既本名)
在感情戲方面,老師係用比較暗示既方式,手法有別於其他小說.讀者們都知非阿虛跟春日配不可,2者之間微妙既關係發展亦算是著眼點!
超能力者,未來人和外星人分別係3種勢力,3方表面上係利益一致(不讓春日發覺自己既能力,後果無法想像),但對春日既存在理解有十分明顯不同(類似雞蛋先後問題:係春日創造世界,定世界創造春日,還是整個世界真有神既存在,春日只是其中一個player),而阿虛(讀者自己)就係3方既緩衝帶,暗中對3方面進行一定程度既支援,這才是小說的主軸.

回答6:我認為這是作者故意安排,故事係講涼宮身邊出現超能力者,未來人和外星人,但春日又覺得不可以咁平凡.那三人既性格特徵,係春日自己希望出現.這跟阿虛超級平凡地球人形成強烈對比,使阿虛既存在變得獨特及用來平衡那3種勢力

回答7:我不否認在涼宮驚愕出現之前,有不少優秀既作品出現.但是各壇勝場,這亦不能說涼宮較差了.

接下來是題外話,小弟睇動漫不算很多,最多只有50~60套左右
主修:涼宮,夏娜,路飛,高達
副修:笨蛋,魔禁,電磁,零使,旋風,I.S,乃木,小咲,K-on,阿銀,尾巴,GE,有你 等等
真係不能不承認,這是我太年輕時所犯的過錯

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
菜蘭嘆世界 + 20 精品文章

查看全部評分

回復

沒關係,大家交流交流

大家可以開住來一路聽一路睇
小弟彈得差,用住人地果個,廢事獻醜
首先,
回答1: 銷量 ...
yeehongpaul 發表於 3-9-2011 18:50

好懷念的歌......幾年前睇零使2季尾睇到我喊就係依段死人音樂

11EYES 睇到R哂頭
菜蘭嘆世界 發表於 3-9-2011 18:50

的確....其實我都明佢想講咩-.-
但依家都唔係好記得....
回復

回復 38# ☆leunghotung★
鋼琴版I SAY YES 係不少新人既結婚進行曲
回復

回復  ☆leunghotung★
鋼琴版I SAY YES 係不少新人既結婚進行曲
yeehongpaul 發表於 3-9-2011 19:10

是嗎....
不過音調真是滿適合的
回復